Skip to main content
pandemia alkohol
3 sierpnia 2021

pandemia alkoholPandemia COVID-19 zmieniła nawyki społeczne związane ze spożywaniem alkoholu. Zauważono ryzykowne zachowania związane z piciem, zwłaszcza w niektórych grupach społecznych.

Alkohol jest zwykle częścią życia społecznego. Okazuje się jednak, że 30% dorosłych pije co najmniej raz w miesiącu. Szkodliwe wzorce spożywania alkoholu powodują istotne koszty zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. Choroby i urazy związane z alkoholem pociągają za sobą wysokie koszty dla społeczeństwa. Oczekiwana długość życia jest prawie o rok krótsza, niż byłaby przeciętnie, gdyby ludzie spożywali mniejszą ilość alkoholu. Średnio 2,4% wydatków na zdrowie publiczne jest przeznaczane na radzenie sobie ze szkodami powodowanymi przez spożywanie alkoholu, przy czym w niektórych krajach odsetek ten jest znacznie wyższy.

Szkodliwe spożycie alkoholu w określonych grupach społecznych w czasie pandemii COVID-19

Na podstawie ewidencjonowanej sprzedaży i danych nierejestrowanych oszacowano, że spożycie alkoholu przez osoby w wieku 15+ to w 2018 roku ok. 10 litrów czystego alkoholu na osobę. To blisko dwie butelki wina lub 4 litry piwa tygodniowo na mieszkańca w krajach OECD. Ten poziom konsumpcji wykazywał niewielkie różnice w ciągu ostatniej dekady. Jednak ta pozorna stabilność maskuje znaczne różnice, zarówno między poszczególnymi krajami, jak i w obrębie tego samego państwa, w różnych grupach społecznych. Zauważono, że:

  • Przed pandemią prawie co trzeci dorosły w krajach OECD upijał się przynajmniej raz w poprzedzającym miesiącu. Odpowiada to wypiciu ponad 80% butelki wina lub 1,5 litra piwa jednorazowo. Co więcej, osoby, które intensywnie piją stanowią od 4 do 14% populacji, w zależności od kraju, ale spożywają od jednej trzeciej do połowy całego spożywanego alkoholu.
  • Szkodliwe picie alkoholu wśród młodych dorosłych jest powszechne. Ponad 60% nastolatków w wieku 15 lat pije alkohol, a co piąty przynajmniej dwukrotnie doświadczył upicia się. Młodsze pokolenia rzadziej niż dziesięć lat temu doświadczyły pijaństwa. Osoby, które nigdy nie doświadczyły upicia się, mają o 30% większe szanse na dobre wyniki w nauce.
  • Znaczące nierówności istnieją we wzorcach spożycia alkoholu, np. kobiety z wyższym wykształceniem piją częściej.

Wprowadzane „lockdowny” podczas pandemii COVID-19 wpłynęły zarówno na wzorce picia, jak i sprzedaż alkoholu. Dane ankietowe sugerują, że większa część populacji zwiększyła spożycie alkoholu i częstotliwość picia. Dane rządowe z kilku krajów sugerują wzrost sprzedaży alkoholu na poziomie 3%-5%. Jednakże w przypadku nieco większego odsetka populacji odnotowano spadek w zakresie upijania się. Ludzie zmieniali również miejsce konsumpcji: sprzedaż alkoholu w lokalach koncesjonowanych (np. barach, pubach i restauracjach) gwałtownie spadła podczas lockdownów, podczas gdy sprzedaż poza lokalem – a zwłaszcza sprzedaż internetowa – znacznie wzrosła.

Sprawdź, ile alkoholu podczas pandemii piją Polacy!

Konsekwencje spożywania alkoholu

Zgodnie z symulacjami OECD, oczekiwana długość życia populacji skróci się prawie o rok (0,9) w latach 2020-50 z powodu schorzeń spowodowanych wypijaniem więcej niż 1 drinka dziennie dla kobiet i 1,5 drinka dziennie dla mężczyzn. W tym samym okresie, choroby i urazy spowodowane piciem powyżej 1/1,5 drinka dziennie spowodują 1,1 miliona przedwczesnych zgonów w krajach OECD, Unii Europejskiej (UE27) i Grupy 20 (G20). Szkodliwe spożywanie alkoholu jest również przyczyną urazów wynikających z wypadków drogowych czy aktów przemocy, FAS/FASD oraz chorób przewlekłych, takich jak uzależnienie od alkoholu, nowotwory czy marskość wątroby.

Wypijanie więcej niż 1/1,5 drinka dziennie prowadzi do dodatkowych kosztów dla systemu opieki zdrowotnej. Stanowią one średnio 87% wszystkich kosztów leczenia uzależnienia, 35% kosztów leczenia marskości wątroby i znaczną część kosztów leczenia urazów, nowotworów i innych chorób. Według symulacji średnio w latach 2020-50 około 2,4% rocznych wydatków na zdrowie zostanie przeznaczonych na leczenie chorób spowodowanych piciem powyżej tego poziomu.

Zgodnie z symulacjami OECD, choroby spowodowane piciem ponad 1/1,5 drinka dziennie zmniejszą uczestnictwo w rynku pracy i obniżą wydajność pracy w latach 2020-50, zmniejszając siłę roboczą o równowartość 33 milionów pełnoetatowych pracowników rocznie w 52 analizowanych krajach, czyli średnio 0,62% łącznej siły roboczej w poszczególnych krajach.

Szkodliwe picie dotyczy w szczególności młodzieży. Młodzież, która doświadczyła pijaństwa, wykazuje mniejszą satysfakcję z życia, jest bardziej skłonna do zastraszania swoich kolegów z klasy i ma gorsze wyniki w nauce. Uczniowie pijący alkohol w sposób szkodliwy mają mniejsze szanse na ukończenie studiów wyższych, szczególnie w przypadku dziewcząt.

Źródło:

https://www.oecd-ilibrary.org/sites/6e4b4ffb-en/index.html?itemId=/content/publication/6e4b4ffb-en

Zostaw swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mogą Cię zainteresować:

Wakacyjne grupy interpersonalne dla młodzieży

Grupy samopomocy – Wspólnota Anonimowych Seksoholików

Grupa ludzi trzymających się za ręce

Bliskie „mijania” i „spotkania” – zajęcia grupowe dla młodych dorosłych

Młodzież podczas warsztatów

Nabór do programu „Parasol” – nieodpłatne warsztaty dla młodzieży i rodziców

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.