Dlaczego kobiety ryzykują więcej?

Kobiety piją mniej alkoholu niż mężczyźni i rzadziej go nadużywają, jednak następstwa zdrowotne występują u nich częściej, nawet przy mniejszych dawkach spożywanego alkoholu. Dlaczego?

Po pierwsze, wypicie takiej samej ilości alkoholu spowoduje wyższe stężenie alkoholu we krwi kobiety. Wynika to z:

– mniejszej procentowej zawartości wody w organizmie kobiet oraz większej ilości tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że taka sama ilość alkoholu zostaje rozpuszczona w mniejszej ilości płynów w stosunku do masy całego ciała;
– znacznie mniejszej ilości enzymów odpowiedzialnych za metabolizowanie alkoholu w żołądku kobiety;
– większej w organizmie kobiet ilości estrogenów, które sprzyjają intensywniejszemu wchłanianiu alkoholu;

Po drugie, kobiety – mimo, że statystycznie piją mniej alkoholu niż mężczyźni – doświadczają większych szkód zdrowotnych wynikających z picia.

Jak podaje PARPA na swojej stronie internetowej, ryzyko szkód zdrowotnych pojawia się już wtedy, gdy kobieta wypija dziennie więcej niż dwie standardowe porcje alkoholu (czyli 1 półlitrowe piwo, kieliszek wina o pojemności 200 ml, czy 60 ml wódki). Z kolei wypijanie trzech standardowych porcji alkoholu dziennie wystarczy już, aby kobieta doświadczała zaburzeń zdrowotnych, które występują u mężczyzn pijących więcej niż dziewięć porcji czystego alkoholu dziennie.

Kobiety pijące alkohol są zatem bardziej narażone na:

– choroby wątroby. Niszczenie tego narządu przebiega u kobiet szybciej, a to ze względu na fakt, że kobiety słabiej metabolizują alkohol w żołądku, przez co większa jego ilość dociera właśnie do wątroby;
– choroby w zakresie układu sercowo–naczyniowego (m.in. miokardiopatia);
– zaburzenia w obrębie mięśni szkieletowych;
– dysfunkcje mózgu. Alkohol zakłóca zdolności psychomotoryczne (np. zdolności radzenia sobie z działaniami złożonymi, m.in. kierowaniem samochodem);
– zaburzenia hormonalne, mogące wpływać na zakłócenia w cyklu miesiączkowy. Skutkiem nadużywania alkoholu przez kobiety może być także brak zainteresowania seksem, oziębłość płciowa i niezdolność do przeżywania orgazmu;
– nowotwory. Istnieje związek między piciem alkoholu a zachorowaniem na nowotwór sutka. Kobiety spożywające nawet niewielkie ilości alkoholu dziennie są o 5-9% bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi niż ich niepijące koleżanki;
– osteoporozę i złamania kości, ponieważ alkohol wypłukuje wapń z organizmu i zakłóca metabolizm witaminy D.
– zaburzenia nastroju (lęki i depresje) – zwłaszcza u kobiet pijących w sposób ryzykowny.

Ponadto, spożywanie nawet niewielkich ilość alkoholu w trakcie ciąży działa toksycznie na rozwijający się płód. Oprócz ryzyka rozwoju FAS/FASD u dziecka, picie alkoholu w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia poronienia lub przedwczesnego porodu.

Czytaj też: Alkohol w ciąży i FAS/FASD

Po trzecie, kobiety spożywające alkohol w nadmiarze są częściej niż pijący nadmiernie mężczyźni ofiarami wypadków, urazów, przemocy fizycznej, gwałtów i nadużyć seksualnych. Ponieważ picie alkoholu „rozhamowuje” i zwiększa natężenie zachowań ryzykownych, pociąga też za sobą zagrożenie przemocą seksualną, zakażeniami czy niechcianą ciążą.

Jak podaje PARPA, umieralność kobiet nadużywających alkoholu również jest wyższa niż mężczyzn, przy czym główne jej przyczyny to: alkoholowe uszkodzenie wątroby, zapalenie trzustki, wypadki i przemoc, samobójstwa, nowotwory i choroby serca.

Źródła:
Iwona Niewiadomska, Marta Sikorska-Głodowicz, „Uzależnienia. Fakty i mity. Alkohol”, KUL, Lublin 2004
„Alkohol a zdrowie”, publikacja PARPA (http://www.parpa.pl/download/rozdzial03.pdf)
www.parpa.pl
https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/womensfact/womensfact.htm