
Od zawsze było wiadomo, że picie alkoholu wpływa na to, jak i co jemy. Dotychczas brakowało jednak jasnych danych, czy rodzaj spożywanego alkoholu ma znaczenie w kwestii jakości diety. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” rzucają światło na zależność między piciem piwa i mocnych alkoholi a dietą.
Alkohol a dieta
Madeline Novack z Tulane School of Medicine, główna autorka badania, podkreśla, że nadmierne spożycie alkoholu to główna przyczyna marskości wątroby w USA. Liczba przypadków stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z dysfunkcją metaboliczną (MASLD) szybko rośnie. Oba rodzaje schorzeń często współistnieją. Kluczowym elementem ich leczenia i zapobiegania są zmiany stylu życia, w tym zrozumienie wpływu spożycia alkoholu na jakość diety.
W ramach badania przeanalizowano odpowiedzi ponad 1900 dorosłych Amerykanów, korzystając z ankiety dotyczącej ich obecnych nawyków alkoholowych. Badani oceniali swoje żywienie przy pomocy Wskaźnika Zdrowego Odżywiania — narzędzia opartego na wytycznych dietetycznych.
Wyniki pokazują, że żadna z grup pijących nie osiągnęła poziomu 80 punktów, który uznaje się za wskaźnik odpowiedniej diety. Najniższy wynik — 49 punktów — należał do osób pijących piwo. Pijący wino osiągnęli 55 punktów, a osoby sięgające po mocne alkohole lub ich kombinację uzyskały około 53 punktów.
Co ciekawe, może to być również proces odwrotny — wybory dietetyczne mogą wpływać na wybór rodzaju alkoholu. Smażone i słone potrawy mogą wywoływać pragnienie prowadzone do spożywania piwa, co może tłumaczyć popularność darmowych słonych przekąsek w lokalach piwnych.
Spożycie piwa i zdrowie
Osoby spożywające wyłącznie piwo — częściej mężczyźni — były przeciętnie młodsze, miały niższe dochody i paliły papierosy. Spożywały więcej kalorii (uwzględniając masę ciała) i wykazywały najmniejszą aktywność fizyczną. Z kolei wino, szczególnie czerwone, często towarzyszy posiłkom bogatym w warzywa, mięso i nabiał. W przypadku piwa kontekst jego spożywania — np. fast food czy przekąski o niskiej zawartości błonnika — może dodatkowo wpływać negatywnie na jakość diety.
Dodatkowo, alkohol sam w sobie zawiera dużo kalorii, co również ma znaczenie w kontekście diety. Każdy gram alkoholu dostarcza 7 kalorii, co czyni go drugim najbardziej kalorycznym składnikiem po tłuszczach (9 kcal/g). Kieliszek wina (150 ml) zawiera około 120-130 kalorii, piwo (330 ml) to150-200 kalorii, a porcja mocnego alkoholu (40 ml) ma około 90 kalorii. Spożycie alkoholu często prowadzi do zwiększonego apetytu. Wiąże się to z wybieraniem wysokokalorycznych, mniej zdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy smażone potrawy.
Alkohol, nadwaga i otyłość
Spożywanie alkoholu wiąże się również z ryzykiem nadwagi i otyłości. Z uwagi na wysoką kaloryczność napojów alkoholowych osoby regularnie pijące alkohol mogą być bardziej narażone na przyrost masy ciała. Alkohol ma również wpływ na apetyt i wybory żywieniowe. Wino, spożywane w umiarkowanych ilościach stanowi mniejsze zagrożenie. Często w towarzystwie bardziej zbilansowanych posiłków, może mieć mniejszy wpływ na ryzyko otyłości niż piwo czy mocne alkohole.
Novack sugeruje, że lekarze powinni pytać pacjentów o rodzaj spożywanego alkoholu, by skuteczniej promować zdrowe nawyki. Na przykład pijącym piwo można zalecać większe spożycie owoców i warzyw oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Wyniki tego badania mogą więc być pomocne w profilaktyce chorób wątroby i promowaniu zdrowszego stylu życia.
Źródło: naukawpolsce.pl
Mogą Cię zainteresować:

Aplikacja mobilna dla par jako wsparcie w ograniczaniu picia – wyniki badania pilotażowego

Jakie zaburzenia może przykrywać uzależnienie? O tym, jak ważna jest trafna diagnoza cz. 2

Dodaj komentarz