Zaburzenia używania alkoholu (AUD) to przewlekłe i nawracające zaburzenie funkcjonowania mózgu. Jednoznaczne sygnały związane z alkoholem, np. jego widok, smak czy zapach, u osób cierpiących na zaburzenia związane z używaniem alkoholu wywołują reakcje warunkowe w mózgu, charakteryzujące się zwiększonym pragnieniem i potrzebą sięgnięcia po alkohol (m.in., Witteman i in., 2015 r.). Jednocześnie, reakcje mózgu związane ze spożywaniem alkoholu mogą się różnić w zależności od wzorców picia i preferencji danej osoby.
Najnowsze badanie miało na celu sprawdzanie, czy system nagrody w mózgu inaczej reaguje na sygnały związane z częściej spożywanymi napojami alkoholowymi, preferowanymi przez osoby z zaburzeniami używania alkoholu (AUD) w porównaniu z rzadziej spożywanymi oraz mniej preferowanymi napojami alkoholowymi u tych samych osób. Badanie polegało na wtórnej analizie danych pochodzących z dwóch klinicznych badań farmakoterapii przeprowadzonych w Laboratorium Uzależnień na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.
Rekrutacja uczestników trwała od lipca 2018 r. do stycznia 2023 r. Uczestnicy badania, cierpiący na zaburzenia związane z używaniem alkoholu przeszli standardową procedurę reaktywności na sygnał alkoholowy oraz zgłosili stosunkowo niedawne spożycie alkoholu w wywiadzie na osi czasu. Do określenia preferencji picia wykorzystano wzorce spożycia alkoholu.
Wyniki badań wykazały, że 77% badanych ma swój „preferowany” alkohol, co powoduje u nich zdecydowanie większą, subiektywną potrzebę jego wypicia (jednocześnie powodując aktywację przedniej części kory obręczy i przyśrodkowej kory przedczołowej). W badaniu przeanalizowano przede wszystkim wpływ preferencji napojów alkoholowych na subiektywne zapotrzebowanie na alkohol (głód) wywołany sygnałem i aktywacją neuronów układu nagrody. Zgodnie z założoną hipotezą, osoby z AUD i określoną preferencją alkoholową zgłaszały silniejsze subiektywne zapotrzebowanie na alkohol i większą aktywację mózgu, gdy były wystawione na sygnały dotyczące ich preferowanego napoju alkoholowego w porównaniu z niepreferowanym napojem alkoholowym.
Podstawowy wniosek jest więc taki, że subiektywne i neuronalne reakcje wywołane sygnałem alkoholowym różnią się w zależności od preferencji napojów alkoholowych u osób z AUD z behawioralnie określoną preferencją alkoholową. Wyniki dostarczają wstępnych dowodów na różnice w sposobie, w jaki mózg reaguje na różne typy sygnałów związanych z napojem alkoholowym. Celem potwierdzenia tych tez konieczne jest prowadzenie dalszych, szczegółowych badań w tym obszarze.
Źródło:
Dodaj komentarz