Wpływ alkoholu na układ pokarmowyAlkohol to podstępna substancja, która przenika niemal do wszystkich tkanek w naszym organizmie. Zaburza funkcjonowanie narządów wewnętrznych, wywołując przewlekłe stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka, dwunastnicy, zapalenie trzustki i wątroby. Zatrzymuje procesy trawienne oraz wpływa na zahamowanie łaknienia.

Nieświadomi zagrożeń

Stale rośnie liczba osób nadmiernie spożywających alkohol, szczególnie widać to w grupie wiekowej 18-24 lata. Problem dotyczy także ludzi w wieku 65+. Światowa Organizacja Zdrowia od dawna alarmuje, że nadużywanie alkoholu jest jednym z wiodących czynników ryzyka przedwczesnej śmierci, niepełnosprawności i obciążenia chorobami. Nadmierne spożycie alkoholu sieje największe spustoszenie w układzie pokarmowym. Wiele osób upija się pomiędzy posiłkami, a to znacząco obciąża narządy wewnętrzne. Jedzenie podczas spożywania alkoholu wpływa nie tylko na szybkość wchłaniania alkoholu, ale także na jego stężenie we krwi oraz na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

Błona śluzowa jelita jest szczególnie podatna na uszkodzenia spowodowane alkoholem. Alkohol bezpośrednio uszkadza komórki nabłonkowe i zwiększa przepuszczalność błony śluzowej, umożliwiając toksynom bakteryjnym dotarcie do krwiobiegu. Substancja ta zmienia mikroflorę jelitową, znacząco obniża obecność pożytecznych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. W efekcie organizm nie radzi sobie z kontrolowaniem bakterii zasiedlających jelita i przepuszcza je do krwiobiegu. Alkohol zmienia mikroflorę jelitową, przyczyniając się do zapalenia i stłuszczenia wątroby. Co więcej, uszkodzenie śluzówki jelit zaburza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powodując nieodżywienie i utratę wagi.

Wątroba najbardziej narażona

Nadmierne picie najbardziej szkodzi wątrobie, ponieważ ta jest głównym miejscem metabolizowania alkoholu. To właśnie w tym narządzie powstaje główny metabolit alkoholu – aldehyd octowy. Alkohol powoduje także odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby. Kiedy w organizmie pojawia się ta substancja to wątroba koncentruje się na metabolizowaniu alkoholu. Inne procesy, takie jak utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi, są zahamowane. Długotrwałe picie obniża poziom cukru we krwi – mózg zostaje pozbawiony pożywienia, co może doprowadzić do hipoglikemii, osłabienia, zwiększonej nerwowości.

Trzustka w niebezpieczeństwie

Trzustka jest również podatna na uszkodzenia spowodowane alkoholem. Jej podstawową funkcją jest produkcja enzymów niezbędnych do trawienia pokarmu oraz wydzielania insuliny, która reguluje stężenie glukozy we krwi. Uszkodzenie tego narządu sprawia, że organizm nie może prawidłowo trawić i przyswajać substancji odżywczych, m.in. witamin i składników mineralnych.

Badania pokazują, że spożywanie alkoholu powyżej 40 g dziennie jest bardzo szkodliwe i bezpośrednio przyczynia się do zapalenia trzustki. Eksperyment przeprowadzony na gryzoniach dowiódł, że zwierzęta – po wzmożonym upojeniu alkoholowym – wykazywały stan zapalny tkanki tłuszczowej, co w efekcie prowadziło do oporności na insulinę i negatywnie wpływało na procesy metaboliczne organizmu.

Alkohol przyczynia się także do obrzęku tkanek, stanów zapalnych oraz zmian strukturalnych, które uwidaczniają się w zmienionych poziomach alfa-amylazy, glukozy i insuliny.

Dolegliwości wywołane nadmiernym spożywaniem alkoholu:
– zaburzenia czynności przełyku i żołądka;
– zapalenie wątroby (zwłóknienie, stłuszczenie, marskość);
– zaburzenia czynności przełyku i żołądka;
– zapalenie żołądka i zanik śluzówki;
– zaburzenia bariery jelitowej i funkcji limfatycznych oraz zwiększona translokacja toksyn bakteryjnych;
– zapalenie trzustki;
– zanik błony śluzowej żołądka.

Źródło:
Alcohol research. Current Reviews, Binge Drinking: predictors, patterns and consequences, The Journal of the National Institute on Alcohol Abuse and alcoholism, Volume 39, Number 1/2018

Udostępnij

Napisz komentarz