Skip to main content
Wpływ alkoholu na jelita
1 lipca 2022

Wpływ alkoholu na jelita Jak wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health, nawet jednorazowe sięgniecie po większą ilość alkoholu może powodować uszkodzenie flory bakteryjnej w jelitach.

Jak wskazano, po spożyciu alkoholu może nastąpić „wyciek” bakterii z jelit i jednoczesny wzrost poziomu toksyn we krwi. Endotoksyny działają na organizm człowieka toksycznie, wywołując m.in. gorączkę, zaburzenia metabolizmu cukrów, tłuszczów i białek, zaburzenia krzepnięcia krwi czy podrażnienia skóry.

NIAAA definiuje upijanie się jako wzorzec picia alkoholu, w którym stężenie alkoholu we krwi wynosi 0,08 g/dl lub więcej. W przypadku przeciętnej osoby dorosłej ten wzorzec odpowiada wypiciu 5 lub więcej drinków w przypadku mężczyzn lub 4 lub więcej drinków w przypadku kobiet w ciągu około dwóch godzin. Wiele oczywiście zależy od innych czynników, choćby masy ciała, wieku i wcześniej spożytych pokarmów.

Czytaj też: Wzory konsumpcji alkoholu 

– Negatywne skutki zdrowotne przewlekłego picia są dobrze udokumentowane, jednak jest to kluczowe badanie, które pokazuje, że pojedyncze upijanie się alkoholem może powodować szkodliwe skutki, takie jak wyciek bakterii z jelit do krwi – podkreśla dr George Koob, dyrektor NIAAA.

Przebieg badania

Badanie zostało prowadzone pod nadzorem dr n. med. Gyongyi Szabo z Uniwersytetu w Massachusetts Medical School.

W badaniu 11 mężczyzn i 14 kobiet w wieku 21–56 lat otrzymało wystarczającą ilość alkoholu, aby podnieść poziom alkoholu we krwi do co najmniej 0,08 g/dl w ciągu godziny. Próbki krwi pobierano co 30 minut przez cztery godziny po spożyciu alkoholu i ponownie 24 godziny później. Wszystkie osoby biorące udział w badaniu były zdrowe i nie miały problemu z uzależnieniem od alkoholu ani nie nadużywały alkoholu.

Wnioski i obserwacje

Naukowcy zauważyli, że upicie się spowodowało u badanych szybki wzrost poziomu endotoksyn we krwi. W porównaniu z mężczyznami kobiety miały wyższy poziom alkoholu we krwi i jednocześnie wyższy poziom krążących endotoksyn.

Zauważono także, że chroniczne spożywanie alkoholu powiązane jest ze zwiększoną przepuszczalnością jelit. Większa przepuszczalność jelit i podwyższony poziom endotoksyn zostały z kolei powiązane z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z przewlekłego spożycia alkoholu, w tym alkoholową chorobą wątroby.

Alkohol bezpośrednio uszkadza komórki nabłonkowe i zwiększa przepuszczalność błony śluzowej, umożliwiając toksynom bakteryjnym dotarcie do krwiobiegu. Alkohol zmienia mikroflorę jelitową, znacząco obniża obecność pożytecznych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. W efekcie organizm nie radzi sobie z kontrolowaniem bakterii zasiedlających jelita i przepuszcza je do krwiobiegu. Co więcej, uszkodzenie śluzówki jelit zaburza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powodując nieodżywienie i utratę wagi.

Źódło:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/single-episode-binge-drinking-linked-gut-leakage-immune-system-effects

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0096864

Zostaw swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mogą Cię zainteresować:

Mężczyzna podczas konsultacji z terapeutą

Testy na uzależnienie. Jak powstają, do czego służą i o czym świadczą ich wyniki

Osoba używająca aplikacji moblinej

Aplikacja mobilna dla par jako wsparcie w ograniczaniu picia – wyniki badania pilotażowego

Uśmiechnięta kobieta siedzi nad jeziorem

Jakie zaburzenia może przykrywać uzależnienie? O tym, jak ważna jest trafna diagnoza cz. 2

Mężczyzna siedzi na sofie przed laptopem

Terapia poznawczo-behawioralna online i twarzą w twarz w leczeniu uzależnienia od alkoholu

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.