Jak wynika z badań finansowanych przez National Institutes of Health, nawet jednorazowe sięgniecie po większą ilość alkoholu może powodować uszkodzenie flory bakteryjnej w jelitach.
Jak wskazano, po spożyciu alkoholu może nastąpić „wyciek” bakterii z jelit i jednoczesny wzrost poziomu toksyn we krwi. Endotoksyny działają na organizm człowieka toksycznie, wywołując m.in. gorączkę, zaburzenia metabolizmu cukrów, tłuszczów i białek, zaburzenia krzepnięcia krwi czy podrażnienia skóry.
NIAAA definiuje upijanie się jako wzorzec picia alkoholu, w którym stężenie alkoholu we krwi wynosi 0,08 g/dl lub więcej. W przypadku przeciętnej osoby dorosłej ten wzorzec odpowiada wypiciu 5 lub więcej drinków w przypadku mężczyzn lub 4 lub więcej drinków w przypadku kobiet w ciągu około dwóch godzin. Wiele oczywiście zależy od innych czynników, choćby masy ciała, wieku i wcześniej spożytych pokarmów.
Czytaj też: Wzory konsumpcji alkoholu
– Negatywne skutki zdrowotne przewlekłego picia są dobrze udokumentowane, jednak jest to kluczowe badanie, które pokazuje, że pojedyncze upijanie się alkoholem może powodować szkodliwe skutki, takie jak wyciek bakterii z jelit do krwi – podkreśla dr George Koob, dyrektor NIAAA.
Przebieg badania
Badanie zostało prowadzone pod nadzorem dr n. med. Gyongyi Szabo z Uniwersytetu w Massachusetts Medical School.
W badaniu 11 mężczyzn i 14 kobiet w wieku 21–56 lat otrzymało wystarczającą ilość alkoholu, aby podnieść poziom alkoholu we krwi do co najmniej 0,08 g/dl w ciągu godziny. Próbki krwi pobierano co 30 minut przez cztery godziny po spożyciu alkoholu i ponownie 24 godziny później. Wszystkie osoby biorące udział w badaniu były zdrowe i nie miały problemu z uzależnieniem od alkoholu ani nie nadużywały alkoholu.
Wnioski i obserwacje
Naukowcy zauważyli, że upicie się spowodowało u badanych szybki wzrost poziomu endotoksyn we krwi. W porównaniu z mężczyznami kobiety miały wyższy poziom alkoholu we krwi i jednocześnie wyższy poziom krążących endotoksyn.
Zauważono także, że chroniczne spożywanie alkoholu powiązane jest ze zwiększoną przepuszczalnością jelit. Większa przepuszczalność jelit i podwyższony poziom endotoksyn zostały z kolei powiązane z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z przewlekłego spożycia alkoholu, w tym alkoholową chorobą wątroby.
Alkohol bezpośrednio uszkadza komórki nabłonkowe i zwiększa przepuszczalność błony śluzowej, umożliwiając toksynom bakteryjnym dotarcie do krwiobiegu. Alkohol zmienia mikroflorę jelitową, znacząco obniża obecność pożytecznych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. W efekcie organizm nie radzi sobie z kontrolowaniem bakterii zasiedlających jelita i przepuszcza je do krwiobiegu. Co więcej, uszkodzenie śluzówki jelit zaburza trawienie i wchłanianie substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, powodując nieodżywienie i utratę wagi.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0096864
Dodaj komentarz