Głęboko wewnątrz mózgu znajduje się obszar w kształcie migdała. Jest nim ciało migdałowate, które ma znaczący wpływ na to, jak okazujemy emocje, jak się zachowujemy. Oddziałuje także na naszą motywację. W zrozumiały sposób jego aktywność jest więc mocno związana z nadużywaniem alkoholu.
Marisa Roberto, wraz z zespołem, zidentyfikowała ważne zmiany w mechanizmach przeciwzapalnych i aktywności komórkowej w ciele migdałowatym, które napędzają uzależnienie od alkoholu. Przeciwdziałając temu procesowi u myszy naukowcy byli w stanie powstrzymać nadmierne spożycie alkoholu.
Zespół ten przeprowadzał badania na myszach. Okazało się, że przewlekłe spożywanie alkoholu modyfikuje komórki odpornościowe mózgu, które są odpowiedzialne za utrzymywanie zdrowia neuronów. W efekcie uszkodzenia podsycony zostaje niepokój i zwiększone przyjmowanie alkoholu, co może prowadzić do uzależnienia. Badania skoncentrowane były wokół białka zwanego interleukiną-10. Jest ona najbardziej rozpowszechniona w mózgu. Wiadomo o niej również to, że ma właściwości przeciwzapalne, które zapobiegają zbyt intensywnej reakcji układu odpornościowego na zagrożenie chorobą. W mózgu natomiast owa interleukina ogranicza stany zapalne wynikające z urazów bądź chorób, takich jak na przykład wylew czy choroba Alzheimera. Okazuje się, że ma również wpływ na kluczowe zachowania związane z przewlekłym używaniem alkoholu.
Myszy, które poddano ciągłej ekspozycji na alkohol, miały znacząco mniej interleukiny-10 w ciele migdałowatym. Z tego powodu informacje przesyłane do neuronów nie były właściwe, co przyczyniało się do zwiększonego przyjmowania alkoholu. Jednakże poprzez pobudzanie interleukiny-10 w mózgu, naukowcy mogli odwrócić ten anormalny efekt. Zaobserwowano szczególnie zmniejszenie poziomu niepokoju i zachowań nim podyktowanych oraz spadek motywacji do spożywania alkoholu. Badacze mają nadzieję, że to odkrycie stanie się początkiem nowego rodzaju oddziaływań leczniczych.
W ostatnim czasie określono dokładnie, które komórki immunologiczne w całym mózgu ulegają zmianom w wyniku ciągłego używania alkoholu. Ogromne zmiany w obrazie struktur immunologicznych mózgu dotyczą komórek znanych jako mikroglej oraz limfocyty T regulatorowe, które produkują interleukinę-10.
Mimo że w mózgach myszy poddanych przewlekłej ekspozycji na alkohol jest znacznie wyższy poziom komórek produkujących interleukinę-10, to ciało migdałowate zachowuje się inaczej. W tym obszarze poziom interleukiny-10 jest obniżony, a ich ostrzegawcze funkcje znacznie zniekształcone. Sugeruje to, że układ immunologiczny w ciele migdałowatym reaguje w wyjątkowy sposób na chroniczne spożywanie alkoholu.
Badania te wskazują na szczególną role mikrogleju w rozwoju zależności od alkoholu. Niemniej wymaga to dalszych badań, by określić, jak przebiegają te mechanizmy.
Źródło:
Chronic alcohol use reshapes the brain’s immune landscape, driving anxiety and addiction
Czytaj też: Jak wygląda mózg alkoholika